Slaapapneu: Wat moet je weten?
Wanneer slaapapneu vaak voorkomt en lang duurt vormt dit een probleem voor de gezondheid. Heb je er al eens van gehoord maar weet je niet goed wat dit precies is? In onderstaand artikel kom je te weten wat het precies is, wat de oorzaken kunnen zijn, wat symptomen zijn en hoe je het kan behandelen.
Wat is het?
Iedereen heeft het wel eens tijdens zijn slaap, maar wat is slaapapneu nu precies? In wezen is het een ademhalingsstoornis die zich voordoet tijdens de slaap. Het houdt in dat de ademhaling tijdelijk stopt, waardoor het lichaam een signaal aan de hersenen stuurt. Dit signaal zorgt ervoor dat het lichaam kort wakker wordt om weer normaal te kunnen ademhalen.
Hoewel deze ademhalingsonderbrekingen soms niet opgemerkt worden, kunnen ze bij frequent voorkomen tot vervelende gevolgen leiden. Wanneer de ademstops zich regelmatig voordoen, kan dit het slaapritme verstoren en de gezondheid beïnvloeden. Wanneer iemand meer dan 10 tot 15 keer per uur ademstops heeft, noemen we dit slaapapneusyndroom.
Dit kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en zelfs ernstigere gezondheidsklachten zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het is dus belangrijk om slaapapneu serieus te nemen en op tijd hulp te zoeken wanneer de symptomen zich vaker voordoen.
Verschillende soorten
Er zijn 3 soorten van een slaapapneu:
- Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS). Hierbij zit er een obstructie in de ademweg, waardoor er meer weerstand van de adem optreedt.
- Centraal Slaapapneu Syndroom (CSAS). Bij deze variant falen de hersenen erin om impulsen te geven aan de ademhalingsspieren.
- Combinatie van OSAS en CSAS. Hierbij zijn beiden oorzaken aanwezig.
Symptomen van slaapapneu
Er zijn een aantal symptomen waaraan je een slaapapneusyndroom kunt herkennen:
- Wakker schrikken
Dit gebeurt als de ademhaling plotseling stopt. Het lichaam geeft dan een signaal aan de hersenen. Dit signaal zorgt ervoor dat je wakker wordt en weer normaal ademhaalt.
- Zwaar snurken
Dit komt vaak door een blokkade van de luchtwegen. Dit verstoort de luchtstroom en zorgt voor luidruchtige geluiden tijdens de slaap.
- Vaak naar de wc moeten 's nachts
Het lichaam reageert op de ademhalingsonderbrekingen. Het maakt meer urine aan. Dit leidt tot vaker urineren in de nacht.
- Ochtendhoofdpijn
De onderbrekingen in de ademhaling kunnen de zuurstof in de hersenen verminderen. Dit kan hoofdpijn veroorzaken bij het ontwaken.
- Droge keel bij het ontwaken
Als je je mond openhoudt tijdens het ademen, kan je keel uitdrogen. Dit kan leiden tot een droge mond of keel als je wakker wordt.
- Slaperigheid gedurende de dag
Door een verstoorde nachtrust, kan je je overdag vermoeid en slaperig voelen, zelfs na een schijnbaar goede nachtrust.
- Nachtzweten
Het lichaam reageert op de ademstilstand met een verhoogde stressreactie, wat kan leiden tot overmatig zweten tijdens de nacht.
Oorzaken van een slaapapneu
Zoals eerder vernoemd hebben OSAS en CSAS andere oorzaken. Er zijn meerdere factoren die de kans op een slaapapneu verhogen:
- Overgewicht
- Hoog alcoholgebruik
- Gebruik van slaap- en kalmeermiddelen
- Roken
- Slapen op de rug
- Vergrote amandelen of vergrote huig
- Verstopping in de neus
- Hormonale- en stofwisselingsaandoeningen
- Genetische aanleg
Medische gevolgen van een slaapapneu
Een slaapapneu is een vervelende slaapstoornis en heeft dan ook een aantal negatieve gevolgen:
- Slaperigheid: te korte slaapperiodes zorgen overdag voor vermoeidheid, concentratieproblemen en soms geheugenverlies. Ook het risico op verkeersongelukken is hierdoor groter.
- Zuurstoftekort: hierdoor zullen belangrijke organen in het lichaam minder goed functioneren.
- Hart- en vaatziekten: het is een risicofactor voor een verhoogde bloeddruk, hartritmestoornissen, hartziekten, hartinfarct of een beroerte.
Behandelen van een slaapapneu
Neusmasker/CPAP
De meest toegepaste behandeling voor mensen met slaapapneu is CPAP (continue positieve drukbeademing). Dit slaapmasker is verbonden met een compressor die extra lucht in de neus en keelholte blaast.
Mondapparaatje/MRA
Een andere behandeling voor een lichtere slaapapneu (en voor zwaar snurken) is het gebruiken van een mondapparaatje, ook wel MRA (mandibulair repositie apparaat) genoemd. Dit apparaat wordt over je tanden heen geschoven, waardoor de onderkaak naar voren blijft staan tijdens het slapen.
Chirurgische behandeling
In sommige gevallen wordt er een chirurgische behandeling toegepast tegen een slaapapneu. Hierbij zijn er twee verschillende technieken:
- UPPP (uvulopalatopharyngoplastiek), waarbij de huig, amandelbogen en een deel van de wand van het keelslijmvlees worden weggehaald. Deze behandeling heeft meestal meer impact op snurken en minder op slaapapneu.
- MMA (maxillo-mandibular avancerend osteotomie), hierbij worden de boven- en onderkaak naar voren gezet. Door deze verplaatsing ontstaat er een bredere opening van de keel, zodat deze moeilijker dichtklapt tijdens het slapen