Tandenknarsen: Bruxisme tijdens de slaap


Bruxisme: knarsetanden slaap 

 Knarsetanden in de slaap, ook wel 'bruxisme' genoemd, is het ongecontroleerd over elkaar schuiven van de tanden, en/of het stevig op elkaar bijten van de kiezen tijdens de slaap. Tandenknarsen hoeft niet per sé enkel plaats te vinden in de nacht, maar tijdens de slaap is het controleren van knarsetanden onmogelijk.

Klachten knarsetanden slaap

Bruxisme, ofwel tandenknarsen tijdens het slapen, kan flinke schade aan tanden toebrengen en zorgt voor een slechtere nachtrust. Het kan resulteren in fysieke en emotionele klachten zoals chronische vermoeidheid, irritatie, pijn in de kaak en slapeloosheid. Het tandglazuur kan worden aangetast en er kunnen zelfs breuken optreden. Veel mensen ervaren ook gevoeligheid of pijn in hun tanden als gevolg van bruxisme.


Oorzaak knarsetanden slaap

Oorzaken van bruxisme tijdens de slaap zijn vaak moeilijk vast te stellen. Stress, onrust, angst, dieet, medicijngebruik en andere factoren die het zenuwstelsel beïnvloeden, kunnen een rol spelen. Tandenknarsen tijdens het slapen komt door onbewuste hersenactiviteit, het kost tijd en aandacht om de oorzaken te vinden. Het is ook belangrijk om op je dieet te letten, omdat alcohol, suiker, tabak en andere stimulerende middelen kunnen bijdragen aan onbewust tandenknarsen.


Behandeling

Als je last hebt van bruxisme tijdens de slaap, is het raadzaam om een tandarts te raadplegen. Deze kan vaststellen of er schade aan je tanden is als gevolg van het knarsen en indien nodig een op maat gemaakt bitje voorschrijven. Het bitje, dat 's nachts gedragen wordt, voorkomt verdere schade aan het gebit maar is geen oplossing.

Om bruxisme aan te pakken, wordt vaak gekeken naar manieren om mogelijke stressfactoren te verminderen, rust te bevorderen en een gezond slaappatroon te creëren. Het gebruik van een goed matras, het op tijd naar bed gaan en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om een beter slaappatroon en meer ontspanning te bevorderen, wat het knarsetanden aanzienlijk kan verminderen of zelfs kan laten verdwijnen.