Hoe moet ik mijn matras reinigen?


Je matras reinigen is meer dan een huishoudelijke klus. Het is een essentieel onderdeel van het zorgen voor een gezonde slaapomgeving. Naast de basisreiniging zijn er specifieke aandachtspunten om je matras zo lang mogelijk fris te houden. Hierbij spelen het gebruik van huis-tuin-en-keuken middelen zoals een stofzuiger en een vochtige doek een belangrijke rol.

Algemene tips voor een fris matras


Het belang van een schoon matras
Gemiddeld brengen we ongeveer een derde van ons leven door in bed. Dit benadrukt het belang van een schone slaapomgeving. Vlekken, stof en huisstofmijt kunnen zich ophopen in je matras. Dit kan leiden tot allergieën en een verstoorde nachtrust.


Voorkomen is beter dan genezen
Regelmatig onderhoud is de sleutel tot het behouden van een schoon matras. Dit omvat het draaien van het matras. Elke drie maanden om gelijkmatige slijtage te waarborgen. Ook is het belangrijk de kamer regelmatig te verluchten om vocht en schimmels te voorkomen.

Daarnaast is het gebruik van een matrasbeschermer aan te raden. Deze biedt een extra laag bescherming tegen vlekken en kan gemakkelijk gewassen worden. Dit draag bij aan de hygiëne van je slaapomgeving.


Het belang van een diepe reiniging
Het ook belangrijk om je matras minstens twee keer per jaar een diepe reiniging te geven. Dit omvat meer dan alleen het oppervlakkig behandelen van vlekken of het regelmatig omdraaien van je matras. Een grondige reiniging kan inhouden dat je een professionele stoomreiniging overweegt. Op die manier kan je dieper liggend vuil en allergenen aanpakken.


Natuurlijke schoonmaakmiddelen
In een wereld die meer om het milieu geeft, kiezen steeds meer mensen voor natuurlijke schoonmaakmiddelen. Ingrediënten zoals witte azijn, baking soda, en essentiële oliën zoals lavendel of eucalyptus. Deze kunnen niet alleen helpen bij het reinigen van je matras maar laten het ook fris ruiken. 

Een mengsel van azijn en water kan helpen bij het verwijderen van urine- en zweetvlekken. Essentiële oliën kunnen helpen om een kalmerende en ontspannende slaapomgeving te creëren.


Huisstofmijt matras reinigen
Huisstofmijt heb je liever niet in de buurt. De beste manier om deze beestjes op afstand te houden, is door je matras schoon te houden. 

Doe dit door je matras regelmatig te stofzuigen. Huisstofmijt voelt zich namelijk thuis op stoffige plekken. Het matras reinigen met een stoomreiniger kan helpen, want huisstofmijt overleeft temperaturen boven 60 graden niet.


Aanpakken van hardnekkige gele vlekken
Gele vlekken kunnen een uitdaging zijn om volledig te verwijderen. Naast water en azijn, kan zonlicht helpen om vlekken op je matras te verminderen. 

Zonlicht werkt als een natuurlijk bleekmiddel en kan helpen om de matras te desinfecteren. Zet je matras niet te lang in de zon. Dit kan schade of verkleuring veroorzaken.


Hoe krijg je urine uit matras?
Een ongelukje kan altijd gebeuren. Gelukkig is urine uit jouw matras reinigen zo gebeurd. Deze vlekken haal je het beste weg met een combinatie van soda en azijn. 

Meng een eetlepel soda met een half glas azijn en breng dit aan op een doekje. Dep met het doekje op de vlek en laat het opdrogen. Hierna is de vlek verdwenen.


Bloed uit matras krijgen
Wanneer er een bloedvlek op een matras zit, is het belangrijk om de vlek zo snel mogelijk schoon te maken. Gebruik shampoo en koud water om de vlek te verwijderen. Warm water zorgt ervoor dat het bloed juist sneller stolt, dus probeer dit te vermijden. Wrijf niet over de vlek, maar dep voorzichtig.


Koffie uit matras reinigen
Er gaat niets boven een warme kop koffie in bed, maar een koffievlek is geen pretje. Ook deze vlekken reinig je het beste wanneer ze nog niet zijn opgedroogd. 

Strooi keukenzout over de vlek en laat dit intrekken. Zuig het zout op en dep vervolgens met een beetje sodawater op de vlek. Hierdoor zal de koffie minder goed zichtbaar zijn.


Het belang van een goede luchtvochtigheid
Bij het onderhouden van een matras wordt vaak vergeten om de luchtvochtigheid in de slaapkamer te controleren. Te veel vocht kan schimmels veroorzaken, te weinig vocht kan droogte en schade aan materialen veroorzaken. Een luchtontvochtiger of luchtbevochtiger kan helpen om de juiste vochtigheidsgraad te behouden. Dit zorgt voor een gezonde slaap en een langer matrasleven. 


Heb je nog vragen over hoe je matras reinigen en zoek je het advies van een expert? Neem dan contact met ons op en wij helpen je verder!

Loading...
Upload in progress, please be patient ...