Beter slapen: 10 tips om beter te slapen


Kom je moeilijk in slaap of lukt het niet om de nacht goed door te slapen en sta je vermoeid op? Je bent niet de enige die op zoek gaat naar tips voor beter slapen. Er zijn verschillende onderzoeken die uitwijzen dat 20% van de mensen problemen heeft met slapen. 

Slapeloosheid of het ontbreken van een diepe slaap, kunnen vervelende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld vermoeidheid of dat je prikkelbaar bent en dat emoties zich sneller laten zien. Beter slapen biedt dan uitkomst. Daarom volgen hier enkele tips.

1. Breng structuur aan

Een van de tips die betrekking heeft op beter slapen, is door structuur aan te brengen. Dat betekent dat het aan te raden is om iedere dag op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan. Deze regelmaat voorziet als het ware in een biologisch ritme.


2. Beweeg iedere dag

Beter slapen lukt gemakkelijker als je iedere dag voldoende beweegt. De beste tijd om te bewegen is in de vroege namiddag of in de ochtend. Daarmee is de slaap te verbeteren. 

Het is niet nodig om iedere dag voluit te gaan sporten. Dagelijks een stevige wandeling van een half uur doet ook al wonderen.


3. Creëer de perfecte slaapomgeving

Het is voor beter slapen belangrijk dat je slaapkamer naar de beste slaapomstandigheden is ingericht. Dat betekent dat het aan te raden is om je slaapkamer tegen lawaai te isoleren. Ook het beperken van lichtinval is een aanrader. 

Schijnen er van buiten lichten van lantaarns naar binnen dan is het mogelijk om een verduisteringsgordijn aan te schaffen. Ook de temperatuur is van belang. Het is lastig om in een te warme slaapkamer in slaap te vallen, maar ook als het te koud is. Een graad of zestien is een prima temperatuur.


4. Ga niet slapen met honger of met een volle maag

Als je trek hebt of honger dan is het moeilijk om de slaap te vatten. Dat geldt eveneens voor een te volle maag. Het is prima om voor het slapen gaan een lichte snack te eten. Dat heeft zelfs een positieve invloed op het bevorderen van de slaap.


5. Drink niet te veel water voordat je gaat slapen

Het is niet aan te raden om vlak voordat je naar bed gaat nog grote glazen water te drinken. De kans bestaat dan dat je er in de nacht uit moet om naar het toilet te gaan. Uiteraard geldt dat het evenmin bevorderlijk is om voordat je gaat slapen alcohol te drinken. 

Dat heeft een negatieve invloed op het slaappatroon en vergroot de kans dat je gaat snurken. Heb je een partner die snurkt en die je uit je nachtrust houdt dan is het een oplossing om met oordoppen te gaan slapen.


6. Beter slapen? Vermijd koffie en cafeïnehoudende dranken

Het is prima om in de ochtend een kopje koffie te drinken, maar doe dat niet meer in de namiddag en avond. Dat geldt eveneens voor het drinken van cola, energiedrankjes en thee. Cafeïne blijft namelijk gedurende lange tijd in het lichaam aanwezig en heeft een stimulerende werking. Overigens is het wel mogelijk om kruidenthee te drinken.


7. Houd je slaapkamer schoon en fris

Het is ook belangrijk voor beter slapen om je slaapkamer schoon en fris te houden. Slecht slapen kan ook te maken hebben met een bedompte slaapkamer. Daarom is het belangrijk de ruimte iedere dag even te luchten. Zet het raam een kwartier open om frisse lucht naar binnen te laten stromen. 

Het schoonmaken van de slaapkamer is eveneens belangrijk om stof en vuil te verwijderen. Als je gevoelig bent voor huisstofmijt heeft dat invloed op je lichaam en slaap. Indien nodig is het aan te raden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een luchtreiniger of door een luchtbevochtiger.


8. Zorg voor ontspanning en voorkom stress

Het is voor beter slapen ook van belang dat je stress voorkomt en voor ontspanning zorgt. Als je overdag stress ervaart dan neem je die ook mee naar bed. Bovendien zorgt stress voor spanning in je lichaam en dat komt de slaap niet tegen goede. 

Er zijn allerlei manieren om je te ontspannen. Bijvoorbeeld door een warm bad te nemen voor het slapengaan of door aan sport te gaan doen. Uiteraard is het eveneens mogelijk om vlak voordat je gaat slapen ontspanningsoefeningen te doen. Bijvoorbeeld met een ademhalingsoefening of door te gaan mediteren.


9. Beter slapen? Stop op tijd met schermgebruik

Het is belangrijk voor beter slapen dat je niet tot het moment dat je naar bed gaat aan je telefoon vastgeplakt zit. Of dat je nog een spannende serie aan het kijken bent. Stop een half uur tot een uur voordat je gaat slapen met het kijken naar beeldschermen. 

Maak van die tijd gebruik om de dag te laten bezinken zonder in piekergedrag te verdwalen. Of schrijf in het kader van beter slapen bijvoorbeeld in een dagboek wat je die dag hebt meegemaakt en waar je dankbaar voor bent. Mocht je wel piekeren dan is het handig om deze gedachten van je af te schrijven. Wat ook goed helpt voor beter slapen is het laatste half uur naar rustige muziek te luisteren.


10. Slaap op een goed matras

De tips om beter te slapen hebben niet alleen betrekking op jezelf, maar ook op je slaaphouding. Zo zorgen rugklachten ervoor dat je in de ochtend gebroken opstaat. Deze klachten zijn te voorkomen door de juiste matras te kiezen.

Hoe val je in slaap? Voel je dat je in een kuil ligt of prikt de matrasvering in je rug? Dan is het wellicht raadzaam om een nieuw matras te kopen. Beter slapen is namelijk regelmatig gekoppeld aan de aanschaf van een nieuw matras.

Wil je beter slapen? De Tuur matrassen zijn gemaakt van natuurlijke materialen en bovendien voorzien de comfortzones met ergonomische eigenschappen voor een perfecte slaaphouding.

Loading...
Upload in progress, please be patient ...