Vermoeidheid: wat zijn de symptomen?


Na een lange, drukke dag kun je ontzettend uitkijken naar een heerlijke nachtrust. De volgende ochtend sta je weer fris en fruitig op en kun je alles weer aan. Maar wat als dit voor jou niet zo werkt? Vermoeidheid kan vergaande gevolgen hebben voor jouw functioneren gedurende de dag. Als je altijd moe bent, kun je hier zelfs redelijk wanhopig van worden. Maar om slaapproblemen op te lossen, moet je eerst weten waar deze vandaan komen. Vermoeidheid kan immers veel verschillende oorzaken hebben. Ook zul je je waarschijnlijk afvragen: Hoeveel slaap heb ik nodig? Ook dat is handig om te weten in jouw strijd tegen slecht slapen en vermoeidheid.

Wat is vermoeidheid?

Iedereen is wel eens vermoeid en heeft soms last van slecht slapen. Vermoeidheid is een normaal verschijnsel en een signaal van je lichaam dat het toe is aan herstel, zowel fysiek als mentaal. Een goede nachtrust kan vaak al wonderen doen bij normale vermoeidheid.


Wat is extreme vermoeidheid?

Soms gaat vermoeidheid echter niet over na één of meerdere nachten slaap. Bij regelmatig slecht slapen kan extreme vermoeidheid optreden. Dit kan zich uiten in problemen met in slaap vallen, frequent wakker worden gedurende de nacht of zelfs vermoeid ontwaken na een nacht slaap. Extreme vermoeidheid is zeer frustrerend en heeft een negatieve impact op alle aspecten van het leven. Werk, studie en huishoudelijke taken kosten veel moeite en de algehele gezondheid kan eronder lijden. Het lijkt alsof veel slapen het probleem niet oplost.


Hoe vaak komt vermoeidheid voor?

Vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht, waar ongeveer 1% van de mensen die hun huisarts bezoeken last van heeft. Het is echter moeilijk om de onderliggende oorzaak van vermoeidheid vast te stellen. Bij zo'n 20 tot 30% van de patiënten die zich melden met vermoeidheid bij de huisarts, wordt daadwerkelijk een onderliggende oorzaak gevonden.


Wat zijn de symptomen van vermoeidheid?

Bij extreme vermoeidheid ben je langdurig moe. Naast vermoeidheid kunnen symptomen zoals concentratieproblemen, langere hersteltijd na activiteiten, verminderd plezier in leuke activiteiten, verminderde reactiesnelheid, vergeetachtigheid, neerslachtigheid en algemene futloosheid optreden. Extreme vermoeidheid heeft vergaande gevolgen voor het dagelijks leven.


Wat zijn de oorzaken van vermoeidheid?

Ziektes en bijwerkingen
Veel verschillende ziektes kunnen vermoeidheid tot gevolg hebben. Bij sommige ziektes is vermoeidheid zelfs het enige symptoom. Vermoeidheid komt onder andere voor bij schildklieraandoeningen, bloedarmoede, infectieziektes, kanker, systemische inspanningstolerantieziekte (vroeger bekend als chronisch vermoeidheidssyndroom) en longziektes. Een voedselallergie, zoals glutenintolerantie, kan ook vermoeidheid tot gevolg hebben.

Mentale oorzaken
Niet alleen lichamelijke klachten kunnen tot vermoeidheid leiden. Ook mentale aandoeningen, zoals een burn-out of stress kunnen vermoeidheid tot gevolg hebben.

Let op je voeding
Ben je altijd moe? Let dan eens goed op je voedingspatroon. Een schommelende bloedsuikerspiegel leidt tot flinke vermoeidheid. Dit kun je oplossen door minder suikers en simpele koolhydraten te eten. Ook een gebrek aan belangrijke mineralen, vitaminen en voedingsstoffen hebben vermoeidheid tot gevolg.

Dagritme
Een goed dagritme kan ervoor zorgen dat slecht slapen verleden tijd is. Ritme en regelmaat zijn erg belangrijk en kunnen je bijstaan in je strijd tegen vermoeidheid.


Vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht die zowel fysieke als mentale oorzaken kan hebben. Extreme vermoeidheid kan een negatieve invloed hebben op het dagelijks functioneren en de levenskwaliteit. Het is belangrijk om vermoeidheid serieus te nemen en te zoeken naar de onderliggende oorzaken. Een gezonde levensstijl, inclusief een gebalanceerd voedingspatroon, regelmatig dagritme en goede slaapgewoonten, kan helpen vermoeidheid te verminderen. Bij aanhoudende vermoeidheid is het raadzaam om een arts te raadplegen om de specifieke oorzaak te achterhalen en passende behandelingen te verkennen. Streven naar een evenwicht tussen lichamelijk en mentaal welzijn is essentieel om vermoeidheid te bestrijden en energie terug te winnen voor een bevredigend en productief leven.

Loading...
Upload in progress, please be patient ...