Wanneer matras vervangen


Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond en gelukkig leven. Maar om goed te kunnen slapen is niet alleen de juiste slaaphouding en een rustige slaapkamer belangrijk, ook de kwaliteit van je matras speelt een grote rol. Maar wanneer is het nou tijd om je matras te vervangen?

De beige Tuur Boxspring met het Tuur Original Plus Matras in een verlichtte setting

Gemiddelde levensduur van een matras

De gemiddelde levensduur van een matras varieert van 7 tot 10 jaar, afhankelijk van het type matras en de kwaliteit van de materialen. Een goed onderhouden matras kan echter ook langer meegaan en helpt rugpijn te voorkomen. Het is echter belangrijk om te weten dat een oude matras niet alleen minder comfortabel wordt, maar ook minder hygiënisch, wat kan leiden tot rugpijn en slaapproblemen.


Tekenen dat het tijd is om je matras te vervangen

Er zijn verschillende signalen die erop wijzen dat het tijd is om je matras te vervangen:

  1. Rugpijn: Wanneer je wakker wordt met rugpijn die verdwijnt gedurende de dag, kan dit een duidelijk teken zijn dat je matras niet meer de juiste ondersteuning biedt. Een gebrek aan goede ondersteuning kan resulteren in een verkeerde slaaphouding en chronische rugpijn. 
  2. Slaapproblemen: Als je moeite hebt om in slaap te vallen of vaak wakker wordt gedurende de nacht, kan je matras mogelijk niet meer aan je behoeften voldoen. Een versleten matras kan drukpunten creëren en de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden. 
  3. Slijtage: Controleer je matras regelmatig op slijtageplekken, kuilen of uitgezakte plekken. Als je merkt dat het matras niet meer veerkrachtig is en niet zijn oorspronkelijke vorm terugkrijgt, dan is het waarschijnlijk tijd om je matras te vervangen. Deze tekenen van slijtage kunnen leiden tot oncomfortabele slaapervaringen en rugpijn. 
  4. Allergieën: Als je merkt dat je vaker last hebt van allergieën of astma, kan dit te maken hebben met de aanwezigheid van huisstofmijt in je matras. Na verloop van tijd hopen zich allergenen op in een oud matras, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen en rugpijn. Het kan dan nodig zijn om je matras te vervangen om de gezondheid van je rug en luchtwegen te verbeteren.


Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe matras?

Wanneer je besluit om een nieuwe matras te kopen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de juiste maat en dikte van de matras, zodat je rug voldoende ondersteuning krijgt tijdens het slapen. Daarnaast is het essentieel om te overwegen welk type matras het beste bij jou past om rugpijn te verminderen. Een matras met goede drukverlichting, zoals natuurlatex of pocketveren, kan helpen om de druk op je ruggengraat te verminderen en de kans op rugpijn te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om naar de hardheid van de matras te kijken en ervoor te zorgen dat deze geschikt is voor jouw slaaphouding.


Het is belangrijk om regelmatig je matras te controleren op slijtage en tekenen van ouderdom. Als je merkt dat je matras niet meer de juiste ondersteuning biedt of je klachten veroorzaakt, is het tijd om je matras te vervangen. Bij het kiezen van een nieuwe matras is het belangrijk om te letten op de juiste maat, type matras, hardheid en geschiktheid voor jouw slaaphouding. Een goede nachtrust begint bij een comfortabele en hygiënische matras.

Loading...
Upload in progress, please be patient ...